Glamour 2010

Opwindende seksfeitjes

Seks is voor vrouwen niet alleen een kwestie van fysiek genot is, maar een ingenieus samenhangend geheel van emoties, psychologische drijfveren én erotische prikkeling. Opwindende feiten op een rij.


1 Waarom vrouwen seks hebben
Vraag 1000 vrouwen waarom ze seks hebben en je krijgt zowat 1000 antwoorden. En alleen al dat gegeven vonden Cindy Meston en David Buss een boeiende uitkomst van hun onderzoek. De psychologen aan de Universiteit van Texas (USA) toonden aan dat de sexdrive van vrouwen niet alleen maar voortkomt uit liefde en verbondenheid of de behoefte daaraan, zoals lang werd verondersteld. Een verhoogd libido kan uit verrassende hoeken komen. Zo lieten vrouwen weten altruistische seks te hebben, bijvoorbeeld uit medelijden voor een man. Of wraakseks, om een overspelige partner terug te pakken. Of palliatieve seks, om zich wat beter te voelen tijdens een aanval van migraine. Zelfvertrouwen kweken of vergroten is een veelgehoorde reden, zelfs een afstotelijke partner is daarvoor heel geschikt. Ook economische seks, naar gunsten dingen met een vrijpartij, wordt behoorlijk legitiem gevonden. Maar liefst 84% van de vrouwen heeft wel eens seks om de vrede in huis te bewaren en jalouzie (opwekken of bestrijden) is voor 31% reden geweest om over te gaan tot de daad. David Buss Cindy Meston schreven een boek dat is gebaseerd op hun 5-jarig onderzoek. In de Nederlandse vertaling Waarom vrouwen seks hebben valt te lezen dat seksuele opwinding bij vrouwen veel meer dan bij mannen ook door het brein wordt aangestuurd. “De vrouwelijke psyche blijkt enorm complex,” aldus Buss die vaststelt dat aantrekkingskracht en plezier altijd nog de belangrijkste redenen blijven voor een stevig robbertje tussen de lakens.

 

2 Veel leidt tot meer
Wie eenmaal het kunstje beheerst nieuwe bedpartners te versieren, zal er in de toekomst alleen maar meer aan de haak slaan. Indien gewenst natuurlijk. Zoals al in diverse takken van sport is aangetoond dat wie eenmaal succes heeft kan rekenen op meer succes, zo is het ook met het veroveren van prooien van het andere geslacht. Dat blijkt uit 3500 reacties die Noorse onderzoekers kregen van mensen van 18 tot 49 aan wie ze hadden gevraagd een vragenformulier in te vullen over het aantal sekspartners dat ze hadden gehad. Verschil in aantrekkelijkheid, sociale vaardigheid en culturele en sociale achtergrond moeten de verschillen tussen meer en minder succesvolle versierders verklaren. Overigens had een kwart van de ondervraagden 1 bedpartner gehad en ongeveer net zo veel hadden zo’n 5 bedpartners op hun naam staan en daarmee waren ze prima tevreden. Een verklaring voor het succes van degenen die meer dan 10 bedpartners hadden, zoeken de onderzoekers in de ervaring die seriële versierders nu eenmaal opdoen. Bovendien schijnt iemand vanzelf aantrekkelijk te worden als hij of zij bekend staat als succesvol minnaar.


3 Massaal orgasme
Evolutionair psychologen en biologen hangen toch de theorie aan dat al het mannelijk gedrag als enig doel zou hebben indruk maken op vrouwen? Nou, dan moeten vrouwen agressief gedrag en machtswellust niet belonen en hun mannen stimuleren tot liefdevolle handelingen. Hoe doe je dat? Vrijen! Zo redeneren de mensen achter het Global Consciousness Project die de Global Orgasm Day hebben ingeroepen. Hun oproep is simpel: laat iedereen overal ter wereld op één dag tegelijk fijne seks hebben met een orgasme tot gevolg. Deze Global Oh! zorgt voor een vloedgolf van liefde, ontspanning en plezier. Als alle sekspartners dan ook nog eens voor, tijdens en na de daad hun aandacht focussen op liefde, vrede en harmonie kan dat niet anders dan een positief effect hebben op de wereldvrede. Zo is het idee. 1 December 2009 was alweer de derde Global Orgasm Day. De wereldvrede is nog niet massaal uitgebroken, maar dat maakt de slaapkamervrede wereldwijd er niet minder mooi op.


4 Alle remmen los
Bij elke handeling in ons lichaam voert ons brein de regie. Neuronen en hormonale stofjes aangestuurd en afgevuurd door de hersenen zorgen zo ook voor de samentrekking van spieren in de genitaliën waardoor we een orgasme voelen. Wat dan werkelijk gebeurt hebben wetenschappers aan de Universiteit van Groningen ontdekt door hersenscans te maken bij proefpersonen tíjdens de seks. Ze ontdekten dat in het voorste gedeelte van de hersenen de bloedtoevoer afneemt tijdens het orgasme, zowel bij mannen als bij vrouwen. Uitgerekend dit deel van de hersenen zorgt in het dagelijks leven voor ons vermogen tot planning en beheersing. Zo kan het dus dat we tijdens de seks de controle helemaal laten varen zodat een orgasme alle ruimte krijgt. In de zogeheten kleine hersenen zagen de wetenschappers juist een enorme toename van de bloedtoevoer en die zorgt ervoor dat de spieraanspanning in het bekkengebied aantrekt. Voila: het wetenschappelijke recept van Het Hoogtepunt.

 

5 Ruik ik liefde?
Communiceren zonder te praten, dat gaat heel goed tussen bijvoorbeeld insecten onderling. Ze scheiden chemische stofjes af, feromonen, die een geur bevatten die aangeeft wat er aan de hand is. Met de ene geur laten ze soortgenoten weten ‘help, ik ben bang’. Met de andere geur verzenden ze ondubbelzinnig het signaal ‘ik heb zin in seks’. Handig. Wetenschappers weten al ruim 50 jaar van het bestaan van deze chemische communicatiemiddelen en dat is interessant gebleken om te ontdekken hoe olifanten elkaar de weg wijzen of hoe bladluizen gevaar herkennen. Maar hoe het zit met mensen en feromonen blijft raadselachtig. Aannames dat bepaalde zweetluchtjes zoveel opwinding veroorzaken bij het andere geslacht dat zo partnerselectie plaatsvindt zijn nog steeds niet onderbouwd. Parfums met zogenaamd toegevoegde feromonen mogen misschien lekker ruiken, de ideale date aan de haak slaan dankzij die fake stofjes gaat niet lukken.

 

6 Lara Croft als Love Interest
De stap van opblaaspop en vibrator naar seks met een robot is niet groot. Dat vinden althans ‘roboticisten’ – wetenschappers die robots zo programmeren dat ze kunnen liefhebben en herkenbare en vergelijkbare karaktereigenschappen als echte mensenkrijgen. Dergelijke eigenschappen zorgen ervoor dat mensen verliefd op elkaar worden. Kwestie van de juiste elektronen toevoegen aan zo’n namaakmens en dan heb je een heerlijke partner om lief en leed mee te delen én om mee tussen de lakens te kruipen. Groot voordeel is dat zo’n Lara Croft-achtig persoon (M/V) niet zeurt en geen irritante schoonouders met zich meebrengt. Dat je je er evenmin mee kunt voortplanten, toch een primair doel van heteroseks, zien de roboticisten door de vingers. David Levy, onderzoeker van kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Maastricht, voorziet dat het eerste huwelijk tussen mens en robot rond 2050 een feit zal zijn. Met de huidige stand van de technologie is het al prima mogelijk om warmbloedige kunstvrienden te maken. We hoeven alleen nog ons beeld bij te stellen dat robots kil en machinaal zijn. En daarmee zijn we al lang bezig, kijk maar naar het succes van speelgoedbeestje Tamagotchi waar jong en oud al jaren geleden hevige gevoelens voor koesterde en zorgzaam mee omging.


7 Geen seks zonder verleiding
Hoe verliefd twee mensen ook op elkaar kunnen zijn, ze willen nooit allebei hetzelfde. Dat geldt ook voor seks, zegt de Vlaamse seksuoloog Alfons Vansteenwegen. Dus al vrij je graag, veel en vaak met elkaar, om daartoe te komen moet de een de ander altijd verleiden. “Dat is niet altijd eenvoudig, want je moet niet alleen het gemoed maar ook het lichaam van je partner zover krijgen. Die moet ook seksueel opgewonden raken - en liefst ook plezier beleven aan seks. Samen willen en voelen, gaat nooit vanzelf.” Dat komt doordat partners nu eenmaal van elkaar verschillen. “De enige manier om die verschillen te overbruggen is verleiden en laten verleiden en zo elkaar meenemen in de opwinding.”
 

8 Gaap ik heb zin
Een sluitend antwoord op de vraag waarom wij gapen is nooit gevonden, al liggen verveling, vermoeidheid of gebrek aan zuurstof voor de hand. Chasmoloog ofwel gaapdeskundige Walter Seuntjens vond met zijn studie naar de geeuw een verrassende verklaring voor de reden: gapen maakt geil. In zijn boek ‘Gaap! De ontdekking van de geeuw’ laat hij zien dat de stap van gapen naar verleiden maar klein is. Dat gaat via zuchten, de mond openen, borstkas en armen wijd uitrekken en daarmee de oksel tonen. Zoveel presentatie van anders verborgen lichaamsholten en geuren is niets anders dan signalen uitzenden die uitnodigen tot seks en erotiek. Dat biedt toch een heel andere kijk op opengesperde monden verscholen achter handen tijdens een saaie vergadering.
 

9 Fantasie met drie
Onderzoek van de Britse psychotherapeut Brett Kahr laat zien dat erotische fantasieën bij beide geslachten alle kanten op kunnen gaan. Zo’n 30% van de Britten – pakweg 13,5 miljoen volwassenen – fantaseren over masochisme; 28% van de vrouwen dromen van seks met twee mannen terwijl 58% van de mannen fantaseert over een triootje met twee vrouwen. Onder de vrouwen zegt 16% helemaal niet te fantaseren over seks, bij mannen ligt dat aantal op 4%. David Beckham wordt door meer mannen dan vrouwen als lustobject gezien, het omgekeerde is het geval bij George Michael.
 

10 Gevoel volgt verstand
Hoe krijg je zin in seks? Logischerwijs doordat je een lekker ding ziet of omdat je partner zo aantrekkelijk is als hij of zij net uit bad komt. Als in je omgeving iets opwindends gebeurt, al is het zelfs maar de stof van je shirt die zacht langs je borst glijdt, kan je seksueel geprikkeld raken en zin krijgen om te vrijen. Wanneer de lust op die manier wordt opgewekt zonder dat je je ervan bewust bent heet dat bottom-up opwinding. Maar je kunt ook met voorbedachte rade zin in seks stimuleren. Dan ben je top-down bezig, heel bewust met je volle verstand stuur je dus aan op het fijne buikgevoel dat vrijen oplevert. Daarbij zoek je zelf seksuele prikkels op door bijvoorbeeld een erotische film te gaan kijken of jezelf of je partner verleidelijk te strelen. De Amsterdamse seksuologen die met deze theorie op de proppen kwamen laten duidelijk zien dat een vrijpartij dus niet alleen spontaan hoeft te ontstaan maar dat je die ook min of meer kunt plannen.


11 Handenarbeid

Of het nu van het Latijnse mas turbare of manus stuprum komt, masturbatie wordt meer gebezigd door mensen met een seksuele relatie dan door singels. Soloseks is dus niet alleen iets voor singels die gebrek aan beter zouden hebben. Nee, regelmatige seks met een partner lijkt juist extra prikkels te veroorzaken die vragen om meer, ook alleen. Onderzoek van de Universiteit van Chicago laat bovendien zien dat 61% van de mannen versus 38% van de vrouwen wel eens masturbeert. Vrouwen lijken een aanloop nodig te hebben: in de leeftijd van 20 tot 39 wordt er veel zelf gedaan door dames, terwijl mannen al veel jonger beginnen en ook langer doorgaan.