Interviews & Productie, 2007

Fotografie © Erik Buis

Sponsors

Leve de Polder

"Nu zijn we wel klaar toch?" De gelegenheids-modellen uit de Mijzenpolder stapten liefst na tien minuten voor de lens vandaan. Om weer 'gewoon' te doen. Een paar uur later stonden ze gewillig en een beetje morrend nog steeds te poseren tussen de bieten of aan de slootkant.

Twee mensen uit de Randstad die de bewoners van een duizend jaar oud poldertje van nog geen 700 hectare wilden portretteren. 'Vreemd' en 'waar is dat goed voor', waren de soms norse en verbaasde eerste reacties op dat verzoek. 'Waarom wij?' Maar de verhalen kwamen los. Wat je daarvan terugleest in Leve de Polder maakt meteen duidelijk waarom juist zij.

 

De portretten in Leve de polder geven een gezicht aan mensen die dagelijks worstelen met grote thema's als klimaatverandering, schaalvergroting, natuurbeheer en integratie. Journalist Maartje de Gruyter kijkt verwonderd om zich heen en ziet meer dan er lijkt te zijn. De manier waarop fotograaf Erik Buis stemming, sfeer en licht weet te vangen, benadrukt karakteristieke eigenschappen van de mensen die hij portretteert.

 

Met indringende foto's en persoonlijke verhalen maken de auteurs klein geluk, wind, modder en frustratie bijna voelbaar.